Logga in
Länkmeny

Studier om Fibromyalgi

Vad är fibromyalgi?
Fibromyalgi (FM) är ett kroniskt smärtsyndrom vars huvudsakliga symptom är utbredd kronisk smärta och trötthet/utmattning. Det syns inte utanpå hur ont en fibromyalgidrabbad egentligen har och därför kallas fibromyalgi ofta för ”den osynliga sjukdomen”. Att smärtan inte syns gör att många FM-drabbade inte blir trodda, utan i stället får kommentarer som ”Men du ser ju ut att må jättebra. Du kan väl inte vara sjuk? Det går säkert över snart.” De dagar när det är som värst stannar oftast en fibromyalgidrabbad hemma och omgivningen får därför kanske aldrig se hur svårt de kan ha det. Att inte bli trodd är det största problemet för många FM-drabbade och kan göra att man mår väldigt dåligt psykiskt. Det finns i dagsläget inget botemedel mot fibromyalgi, i stället handlar det om att försöka lindra symptomen. Värktabletter av olika slag kan lindra smärtan, men aldrig bota den. Diagnosen fibromyalgi är accepterad av världshälsoorganisationen (WHO) och av Socialstyrelsen. Den har klassifikationsnummer M79.7.
Källa (Fibromyalgiförbundet)

Forskare vid University of Colorado kunde identifiera fibromyalgipatienter med 93% noggrannhet
Forskarna använde funktionell MRT (fMRI) för att studera hjärnaktiviteten i en grupp av 37 fibromyalgipatienter och 35 friska kontrollpersoner. De utsattes för en rad olika icke-smärtsamma visuella, hörbara och förnimbara signaler samt smärtsamma tryck.Den multisensoriska testningen gjorde att forskarna kunde identifiera en serie av markörer, eller neurologiska mönster, som korrelerade med överkänslighet mot smärta som karakteriserar fibromyalgi.
Källa

Förhöjda nivåer av pro-inflammatoriska cytokiner
Överläkarens Diana Kadetoff studie visar att fibromyalgipatienter har förhöjda halter IL-8 i serum och likvor. Likvornivåerna var tre gånger högre än serumnivåerna vilket talar för centralnervös inflammation vid fibromyalgi. Det som direkt orsakar inflammationen är TNF-Alfa (IL-6). Det finns stora likheter med MS och även reumatism. TNF-Alfa som är ett cytokin (jämför med studien där cytokinnivån är förhöjd hos ME-patienter) har en huvudsaklig funktion att aktivera inflammation i kroppen genom olika mekanismer samt har även förmågan att skapa blodproppar genom att koagulera blod
Källa

  Den här webbplatsen använder cookies för att alla funktioner och tjänster ska fungera, samt förbättra användarvänligheten.
View My Stats