Logga in
Länkmeny

Studier om vektorburna infektioner

Borrelia gömmer sig i biofilm och kan ändra sig till energilös rund form för att undkomma immunförsvaret
Leona Gilbert, Leena Meriläinen m.fl. (2015) har gjort en omfattande vetenskaplig litteraturgenomgång och laboratorieundersökningar för att undersöka borreliabakterien B. burgdorferis möjligheter till att överleva hos den infekterade värden, dels genom att ändra form från spiroket till så kallade runda kroppar (round bodies RBS eller RB för singularis), dels genom att bilda biofilmliknande kolonier vari de finner skydd mot både upptäckt och utplåning.
Studie i fulltext


Enligt fransk studie finns upp till 37 olika mikrobarter i den fästingart som finns i Sverige
Totalt 267 fästingar av arten Ixodes ricinus samlades in och analyserades genom PCR för att identifiera eventuell närvaro av 37 kända patogener (bakterier och parasiter). Bland de infekterade fästingarna var 45% co-infekterade med bakterier och hade upp till fem olika bakterier. När man lägger till parasiter var alla fästingar infekterade av åtminstone en parasit, och upp till åtta parasiter identifierades i samma fästing.
Studie i fulltext

  Den här webbplatsen använder cookies för att alla funktioner och tjänster ska fungera, samt förbättra användarvänligheten.
View My Stats