Nyheter – april 2024
Nyheter – oktober 2022
Nyheter – mars 2020
Nyheter – oktober 2019
Nyheter – februari 2017

Fibromyalgi kunde identifieras i 93% av fallen i ny studie

Publicerad tisdag 8 nov 2016, 23:13

Forskare vid University of Colorado Boulder har upptäckt en biomarkör i hjärnan
Enligt deras resultat kan metoden identifiera fibromyalgidrabbade med 93 procents noggrannhet. Det är ett potentiellt genombrott för framtida kliniska diagnoser och behandling av fibromyalgi.5 miljoner drabbbas av fibromyalgi årligen i USA
Centers for Disease Control and Prevention (CDC) uppskattar att fibromyalgi drabbar mer än fem miljoner vuxna årligen i USA, med betydligt högre förekomstfrekvens hos kvinnor än hos män. Historiskt sett har fibromyalgi varit svårt att diagnostisera och behandla på grund av brist på biomarkörer och symptom som överlappar andra vanliga kroniska sjukdomar.

37 patienter undersöktes med en ny teknik av magnetröntgen
Forskarna använde funktionell MRT (fMRI) för att studera hjärnaktiviteten i en grupp av 37 fibromyalgipatienter och 35 friska kontrollpersoner. De utsattes för en rad olika icke-smärtsamma visuella, hörbara och förnimbara signaler samt smärtsamma tryck.Den multisensoriska testningen gjorde att forskarna kunde identifiera en serie av markörer, eller neurologiska mönster, som korrelerade med överkänslighet mot smärta som karakteriserar fibromyalgi.

Upptäckten kan leda till ökade möjligheter av diagnos och behandling
Resultatet av denna studie gör att det finns en möjlighet att identifiera patientens subtyper, som kan vara viktiga för att välja behandling på individuell basis.

Detta är även ett naturligt steg i utvecklingen av vår förståelse för fibromyalgi som en störning i hjärnan”, säger López-Solà.

Resultaten publicerades nyligen i tidskriften Pain , utgiven av International Association for Study of Pain.
Läs mer här

  Den här webbplatsen använder cookies för att alla funktioner och tjänster ska fungera, samt förbättra användarvänligheten.
View My Stats