Nyheter – april 2024
Nyheter – oktober 2022
Nyheter – mars 2020
Nyheter – oktober 2019
Nyheter – februari 2017

Studie om hur borreliabakterier sprider sig i kroppen

Publicerad söndag 16 okt 2016, 14:35

Borreliabakterierna kan ”klamra sig fast” i insidan av blodkärlets vägg
En ny studie visar hur bakterierna kan hålla sig fast i insidan av blodkärlens väggar, likt ett barn på en klätterställning, och därefter ta sig igenom endotelcellerna, det lager av celler som täcker blodkärlens insida. Det är även en hypotes Dr Wolfgang Klemann utgår från.
Läs mer här under p.1

Att undersöka samspelet mellan bakterier och blodkärl är viktigt för att förstå hur bakterier sprids genom kroppen via det kardiovaskulära systemet, och för att utveckla metoder för att blockera bakteriell spridning menar medförfattaren Tara Moriarty vid universitetet i Toronto.

Simulerat blodkärl i form av flödeskammare
I studien har forskarna utvecklat en så kallad flödeskammare som simulerar insidan av mänskliga blodkärl. Detta system gjorde det möjligt för forskarna att modellera och spåra hur borreliabakterier interagerar med insidan av blodkärlen.

Forskarna fann att bakterierna bildar bindningar med blodkärlsväggen. Detta rörelsemönster är anmärkningsvärt likt det sätt som vita blodkroppar använder sig av.

Proteinet BBK32 verkar ha en ”vidhäftande förmåga”
Forskarna fann att ett bakteriellt protein som kallas BBK32 hjälper till att stabilisera och stärka banden mellan bakterier och blodkärlsväggen.

Läkemedel som riktas mot BBK32 kan hjälpa till att förhindra spridning av borrelia till lederna, hjärtat och nervsystemet, även om framtida forskning behövs för att testa detta. Eftersom borreliabakteriernas rörelser påminner om leukocyter, skulle redan existerande läkemedel mot vissa autoimmuna sjukdomar kunna fungera genom att rikta läkemedel mot leukocyt- och blodkärlsinteraktioner. (Egen not: Det torde dock enbart fungera innan bakterierna lämnat blodbanan)

Studien publiceras den 25 augusti 2016 i tidskriften Cell Reports.
Läs mer här och här

  Den här webbplatsen använder cookies för att alla funktioner och tjänster ska fungera, samt förbättra användarvänligheten.
View My Stats